Artisti >

Pavel Stratan

Nascut pe 11 noiembrie 1970 in satul Niscani, Calarasi, Basarabia, la varsta de 7 ani Pavel a pasit pentru prima data pe scena scolii cu chitara in mana.

In 1983 a inceput sa compuna primele versuri, iar in 1996 a avut prima experienta scenica in calitate de scamator. A absolvit Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau.

In 2002 a lansat primul sau album – “Amintiri din copilarie”, care s-a vandut in 7.000 de exemplare in prima luna, iar in 2 luni s-au vandut aproape 50.000 de unitati.

Muzica pe care o face nu o poate fi catalogata. Este un amestec de stiluri. Aceasta pare a fi noutatea pe care o aduce pe piata. Se remarca crampeie din folk, dar si din motivele traditionale. Din acest suflu nou face parte si Pavel Stratan,care a fost numit si “revelatia sezonului”.

A susţinut unul dintre primele sale concerte in Romania intr-o duminica de toamna friguroasa. Oamenii, cu mic, cu mare, au venit sa asculte “Amintirele din copilărie” ale lui Stratan.

Începe “amintirele” cu piesa “Eu beu”, dar mai întâi considera necesar să facă o precizare: i-a plăcut din totdeauna să facă ironie la tema băutului. După ce-şi termina primul cântec bea dintr-un pahar apă şi vede că este urmărit de toţi cei 2500-3000 de spectatori şi consideră necesar să întrebe “aţi crezut că-i votka?” Cântă despre toate bazaconiile pe care le-a făcut acasă în copilărie sau când era mai măricel. Muzica este fie veselă, fie  melancolica.

Versurile, ce au o valoare socială care merită a fi urmărite, curg şi uneori te întrebi cum reuşeşte să respire. “Jocurile de cuvinte, muzica cântată aproape fără refren şi versurile” sunt noutatea şi atuul lui, cel puţin aşa crede el. La unele cântece se emoţionează mai tare, trăieşte şi pe scena de la Bucureşti fiecare moment despre care cântă. Uneori emoţia-i blochează respiraţia, dar publicul este alături de el si nu-l dezamageste niciodata.

Artistul a lansat patru albume “Amintiri din copilarie”, in 4 volume (2004 – Vol I & Vol II, 2005 – Vol II si 2011 – Vol IV).

Urmeaza numeroase piese lansate, atat solo, cat si in colaborare cu artisti ca CRBL, Alessia, Kapushon, Bros Project si multi altii.

In 2013 lanseaza single-ul si videoclipul “Tango” si colaboreaza cu Jorge pentru piesa “Geamantan”. Tot in 2013 lanseaza alaturi de Anna Lesko piesa si videoclipul “Leagana barca”.

Proiectele muzicale continua in 2014 cu 4 piese. Prima dintre ele este single-ul “Vorbe letale, in colaborare cu Alessia, o poveste de iubire cu “Vorbe letale”, printre certuri furtunoase si impacari pasionale.

Urmeaza o mega colaborare cu CRBL, artistul care compune rime bine legate pentru single-ul “Toti avem”. Accentul moldovenesc nu lipseste nici din piesa “In Moldova”, lansata alaturi de Cristyz.

Anul 2015 ne surprinde cu o alta colaborare: Kapushon si Pavel Stratan, doi dintre cei mai creativi si originali artisti de peste Prut, care si-au unit fortele si au lansat o piesa manifest: “Nebuni”.

Piese din portofoliu:

Alessia feat. Pavel Stratan – Vorbe letale

Pavel Stratan – Tango

Anna Lesko feat. Pavel Stratan – Leagana barca

Jorge feat. Pavel Stratan – Geamantan