Artisti >

Bere Gratis

Trupa Bere Gratis a fost înfiinţată în 1998 de Mihai ‘Miţă’ Georgescu (voce), Robert Anghelescu (clape) şi Marius Dobre (chitară), trei băieţi ce cântau la acea vreme în formaţia “Ghost”. Împreună cu Mihai ‘Magga’ Suciu (tobe) şi Marius Mirea (bass) au pus bazele unei noi formaţii pe care au numit-o Bere Gratis la sugestia unui bun prieten, Alexandru Catona (Cato). Data simbolică de naştere a formaţiei este 20 septembrie.

Primele înregistrări au fost făcute în ultima parte a anului 1998, iar piesa “Fără ruşine” a apărut pe compilaţia “Tu poţi fi vedeta”. In primăvara lui 1999 Matei Damian-Ulmu ia locul lui Marius Dobre la chitară.

2000 – “De vânzare” (25 mai 2000) primul album cu “Ce mişto”, primul single de promovare al albumului, urmat de “Ultrafete” şi “Curtea şcolii. Noi schimbări au loc în componenţa formaţiei: cu Vlad Vedeş la bass şi Oliver Sterian la tobe.

2001 – “Vino mai aproape” (28 noiembrie 2001), album prin care Bere Gratis se impune în peisajul muzical pop-rock românesc. Primul single de pe acest album a fost “Unu Mai”. Au urmat “Señor, señor”, “Vino mai aproape” (piesă compusă de Mihai şi inspirată din viaţa unuia dintre prietenii formaţiei) şi “Nebun” (piesă compusă de Robert în 1996).

2002 Marian Săracu îl înlocuieşte la tobe pe Oliver Sterian. În vara anului 2002 trupa face o deplasare în Fribourg, Elveţia, unde înregistrează (la “Relief Studio”) trei dintre piesele următorului album: “La tine aş vrea să vin”, “Străzi albastre” şi “Cineva mă iubeşte”. Lanseaza melodia “Străzi albastre”, piesă compusă de Robert.

2003 piesa “La tine aş vrea să vin” s-a menţinut câteva săptămâni în primele 10 locuri ale Romanian Top 100. Apare cel de-al treilea album al formaţiei, intitulat “Acolo sus“. Al treilea single de pe albumul “Acolo sus”, intitulat “Poveste de oraş”, este lansat cu ocazia aniversării a 5 ani de la înfiinţarea formaţiei (în septembrie 2003). Piesa este compusă de Vlad, inspirat fiind de evenimentele din viaţa lui Robert.

2004 concertul “Electrika”, primul mare eveniment dintr-o serie de concerte ce au folosit aceeaşi locaţie – Teatrul Naţional din Bucureşti – devenită reprezentativă pentru spectacolele aniversare. Pe 7 iulie 2004, la Hollywood Multiplex Bucureşti este lansat oficial DVD-ul “Electrophonica – Live la TNB“, înregistrat cu ocazia concertului aniversar de 5 ani, primul DVD surround al unei formatii româneşti. În toamna anului 2004 este lansat “Post Restant“, al patrulea album al trupei, iar primul single promovat de pe acest album a fost “Eu nu am să te las” (în luna noiembrie).

2005 mega-concert la Teatrul Naţional din Bucureşti intitulat “Post Restant”.

2006 este lansat videoclipul primului extras pe single de pe viitorul album, piesă intitulată “Speranţa din priviri”. Pe 1 iunie 2006 formaţia lansează printr-un concert la Music Club (Bucureşti) E.P.-ul “Ediţie de buzunar“. Din luna septembrie 2006 începe promovarea piesei “Ce n-a văzut Parisul”.

2007 marchează noi schimbări în componenţa formaţiei: Vlad Vedeş îl înlocuieşte la chitară pe Matei Damian-Ulmu, iar  pe postul vacant (chitară bass) vine Nicu Avram. În luna iulie băieţii de la Bere Gratis se deplasează în Elveţia, unde participă la Festivalul “Eté T’chaux 2007″ din localitatea La Chaux-de-Fonds. Formaţia a evoluat sub numele “The Postcards”, nume sub care au lansat şi un E.P. cu două piese în limba engleză, “Where We Go” (“Unde mergem”) şi “Rosy” (“Câmpuri de luptă”). Discul Pe 30 octombrie 2007 este lansat videoclipul piesei “În braţe” ce a precedat următorul album Bere Gratis intitulat “Revoluţie de catifea” (apărut pe piaţă în luna decembrie 2007).

2008 lanseaza piesa si clip “Curcubeu”, apoi single “Vacanţă la Roma” ce va promova concertul aniversar “Bere Gratis – 10 ani”, în aceeaşi locaţie de sărbătoare – Teatrul Naţional Bucureşti. Lanseaza albumul “Live X“, un dublu CD audio înregistrat cu ocazia concertului aniversar din februarie. Piesa care promovează acest nou material marca Bere Gratis este “Gloria”. În luna decembrie Bere Gratis definitivează un nou album de studio intitulat “Pe marele ecran“.

2009 cu scop civic: “March on Stage” la Hard Rock Cafe Bucureşti (în sprijinul copiilor cu Sindromul Down), “Gala UNICEF în România” (ajunsă la a treia ediţie şi găzduită de TVR) şi două acţiuni ecologice: “Mişcarea de reciclare” (primul proiect naţional de educare a publicului larg în privinţa reciclării) şi “ECO Litoral” (pentru ecologizarea litoralului românesc). Una dintre cele mai importante campanii umanitare ale anului 2009 (Campania 858 pentru înfiinţarea departamentului de cardiochirurgie la Spitalul de copii “Marie Curie” din Bucureşti) s-a încheiat pe 26 iulie 2009 printr-un concert la care cap de afiş au fost formaţiile Bere Gratis şi Bucharest Wind Orchestra (prima orchestră simfonică de suflători din România). Anul incepe cu o noua schimbare in componenta trupei, Vlad Vedeş şi Nicu Avram sunt inlocuiti de Marius “Neuro” Bob (chitară) şi Radu Vaştag (bass).  În luna martie piesa “Pas în doi” obţine premiul pentru “Cel mai bun cântec pop-rock” al anului 2009, distincţie acordată la Galele Premiilor Radio România Actualităţi.

2010 cu concertul “Cântec pentru Haiti” (pe 19 februarie) dedicat copiilor din acest stat afectat de un puternic seism. Acţiunile umanitare organizate de Fundaţia “Salvaţi-vă Îngerii” în scopul strângerii de fonduri pentru noul Spital de copii Marie Curie din Bucureşti nu au lăsat indiferente personalităţile din viaţa culturală, socială şi sportivă a României. Alături de nume mari ale muzicii pop şi rock româneşti, Bere Gratis a participat pro-bono la mega-concertul “Rock pentru Viaţă” organizat pe 1 iunie, de Ziua Copilului, iar pe 1 septembrie Mihai a jucat “Fotbal pentru Viaţă” într-un meci caritabil care a reunit zeci de sportivi şi artişti pe acelaşi teren pentru o cauză umanitară. Un nou album Bere Gratis ce poartă titlul “O colecţie“. Albumul de balade, piese compuse în cei 12 ani de activitate ai formaţiei şi rearanjate, precum şi două melodii noi: “Stai pe acelaşi drum” şi “Flori de câmp la fereastră”. Un nou concert Bere Gratis cu binecunoscuta marcă ”TNB” a avut loc pe 28 februarie, un mărţişor muzical la care au participat invitaţi de marcă: Gheorghe Zamfir (“Iertat”, “Îţi mai aduci aminte”), Paula Seling (“Stai pe acelaşi drum”), Smiley (“La dolce vita”), Guess Who (“hEroina”) şi Robert Turcescu (“Ce mişto”). Intitulat “Stai pe acelaşi drum”, concertul de la Teatrul Naţional din Bucureşti a lansat cel mai recent album al formaţiei, “O colecţie”. În Gala Premiilor Radio România Actualităţi din luna martie, piesa “Stai pe acelaşi drum” a fost desemnată “Cel mai bun cântec pop-rock” al anului 2010.

2012 trupa lanseaza “Ringul de dans”, un cântec indie-pop cu influenţe electro(nice) si “Povestea mea”, piese ce vor aparea pe albumul “În faţa ta” ce va fi lansat in cadrul concertului cu acelasi nume ce va avea loca la Teatrul Naţional Bucureşti.

Martie 2013 – Bere Gratis colaboreaza cu Giulia pentru single-ul si videoclipul “Doua inimi”, piesa ce urma sa dea si titlul concertului aniversar de la Sala Polivalenta, de pe 1 aprilie 2014.

Septembrie 2014 - Inceputul anotimpului in care ne curprind sentimente unice, de la nostalgie pana la iubire pura, ne aduce un single pop, cu accente romantice, intr-o frumoasa colaborare cu Sore. Piesa cucereste topurile muzicale din Romania si ajunge, timp de saptamani la rand, pe primele pozitii.

8 martie – trupa a pus in scena povestea ta de iubire numita “Noapte calda”, printr-un concert live emotionant, pe scena cinematografului Patria.

Dupa hitul “Noapte calda”, colaborarea cu Sore, cu care au cucerit topurile muzicale, baietii de la Bere Gratis lanseaza single-ul si videoclipul “Tot asa e si a mea”.

In 2015, lanseaza single-ul “Pana sus la cer”, alaturi de Mellina, la un an de la colaborarea cu Sore pentru hitul “Noapte caldă”.

Iarna lui 2015 inseamna si prima piesa de iarna pentru Bere Gratis, o dedicatie pentru cei care iubesc iarna si se iubesc – Iarna ne-a surprins indragostiti, in colaborare cu Elena Gheorghe.

Mai 2016 – Bere Gratis lanseaza un nou single & videoclip – “Daria”, un cantec-poveste despre semnele din iubire, la care trebuie sa fim mereu atenti, in orice etapa a povestii de dragoste.

Octombrie 2016 - Formatia Bere Gratis lanseaza single-ul si videoclipul “Frate”, o colaborare inedita cu maestrul Gheorghe Zamfir & Shift. Piesa “Frate”, single extras de pe urmatorul album Bere Gratis, este compusa de catre Robert Anghelescu & Shift. Albumul “Tonomatul de vise” a fost ansat la concertul aniversar “18 ani, frate”, de pe 27 octombrie, la Sala Palatului. Videoclipul este regizat de catre solistul Bere Gratis, Mihai Georgescu, si a fost filmat pe parcursul a doua zile in Bucuresti si la muzeul Golesti. 

Octombrie 2016 - Bere Gratis a sustinut concertul aniversar “18 ani, Frate”, la Sala Palatului, un majorat de exceptie cu un regal de muzica live. Un show impresionant, cu lumini si lasere, proiectii grafice special realizate pentru fiecare moment, care au creat o poveste magica, plina de emotie, cu accente de lirism, dramatism, cu treceri de la melancolie, la forta si energie, alaturi de invitati de marca precum Gheorghe Zamfir, Gabriel Cotabita, Giulia, Mellina, Shift, ansamblul de copii Doruletul. Concertul “18 ani, Frate!” promoveaza si cel de-al 12-lea album al formatiei, “Tonomatul de vise”, material discografic care include hiturile “Noaptea calda” (feat Sore), “Doua inimi” (feat Giulia), dar si cel mai recent single “Frate”, colaborarea cu Gheorghe Zamfir & Shift.

Piese din portofoliu:

Frate (feat Gheorghe Zamfir & Shift)

Daria

Noapte calda

Tot asa e si a mea

Pana sus la cer

Povestea mea

Campuri de lupta

La tine as vrea sa vin

Vino mai aproape